Spekulatius formas


Ziemassvētku laikā tradicionāli gatavojam dažādus gardumus svētku galdam, cepam piparkūkas un cepumus. Viens no īpašiem svētku gardumiem, kas bija pazīstams arī jūgendstila laikā Rīgā, ir spekulatius – plakanas, kraukšķīgas smilšu mīklas cepumu figūriņas. Šos cepumus no mīklas izveidoja, izmantojot koka vai metāla veidnes.

Muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” krājumā glabājas piecas spekulatius formas - koka dēlīši, kuros iegrebta viena vai vairākas figūriņas katrā. Grebumi dēlīšos varēja būt vienkārši un primitīvi, bet varēja būt arī ļoti rūpīgi izstrādāti. Lai arī tradicionāli attēli uz spekulatius cepumiem saistīti ar stāstu par Svēto Nikolaju, tomēr mūsdienās izplatīti ir arī Beļģijas, Nīderlandes vai Vācijas motīvi, piemēram, lauku mājas, vējdzirnavas, gulbji vai ziloņi.

Nosaukuma “spekulatius” izcelsmes viena versija saistīta ar latīņu valodas vārdu “speculum” – spoguļattēls (cepumi ir spoguļattēls formiņai), cits skaidrojums saistīts ar svēto Nikolaju, kura latīņu epitets ir “speculator” (sargs).

Lai gan speculatius ir tipisks un populārs Ziemassvētku cienasts vāciski runājošajās valstīs, kas pieejams jau vēlā rudenī, Nīderlandē un Beļģijā to tradicionāli ēd Svētā Nikolaja dienā (6. decembrī). Garšvielu augsto cenu dēļ līdz pat Otrajam pasaules karam dēļ spekulatius ražošana bija diezgan dārga, un cepumi ne vienmēr bija pieejami visiem iedzīvotāju slāņiem. Tiem bija eksotisku un dārgu izstrādājumu reputācija.

Visizplatītākais spekulatius veids ir garšvielu spekulatius, kas savu tipisko garšu iegūst no kardamona, krustnagliņām un kanēļa. Maigāka garša ir mandeļu spekulatius, šo cepumu masai pievieno lielāku daudzumu mandeļu miltus un cepuma apakšu pārklāj ar mandeļu skaidiņām. Iecienīti ir arī sviesta spekulatius, kas satur ievērojamu daudzumu sviesta. Nīderlandes un Beļģijas spekulatius ir raksturīgs karameļu aromāts, ko panāk, pievienojot cukuru ar augstu melases procentu ("bastardsuiker").

Viena spekulatius recepte publicēta arī Rīgā izdotā laikraksta “Rigasche Zeitung” 1912. gada 7. decembra numurā.

Spekulatius. Traukā ieberiet 1 mārciņu smalku, izsijātu miltu, ½ mārciņu pūdercukura, 12 lotes sviesta, 1 olu, vārīšanas karoti [Kochlöffel] bieza skābā krējuma, 1 tējkaroti smalki samalta kanēļa un 1 naža galu briežraga sāls. Visas šīs sastāvdaļas ātri samaisiet un samīciet gludā mīklā. Izrullējiet mīklu 1 cm biezumā, izgrieziet zvaigznes, ziedus, dzīvniekus utt., novietojiet tos cepamās paplātes, kas ieziesta ar sviestu, un cepiet cepeškrāsnī mērenā temperatūrā.

Formas spekulatius cepšanai tradicionāli tiek nodotas mantojumā no paaudzes paaudzē, taču mūsdienās spekulatius cepumi jau tiek gatavoti rūpnieciski un iegādājami daudzās tirdzniecības vietās visa gada garumā.