Gatavojoties 4. maija svētku brokastīm, piedāvājam dažas receptes no 20. gs. sākuma. Kafija, nelielas uzkodu maizītes un svētku torte.
Rīta kafija
Pirms no kafijas pupiņām tiek gatavots uzlējums, tā ir jāsamaļ. Viens no svarīgākajiem noteikumiem, kas jāievēro, kafiju maļot – kafija nedrīkst pārāk sasilt. Ja tas notiek, aromāts, kas sastāv no ēteriskajām vielām, atdalās un izgaro.
1. Torte ar zemenēm
Sagatavo trauslo mīklu no ½ mārciņas (200 g) sviesta, korteļa ( 0,32 l) skābā krējuma, citrona miziņas, 1 olas un miltiem. Mīklu noliek 3 – 4 stundas uz ledus, tad izrullē, izklāj ar to sagatavotu formu, ieklāj tajā baltu papīru, pieber ar kaltētiem zirņiem un izcep. Tad izber zirņus laukā un nu liek no mīklas izcepto formu uz bļodas, pilda ar krējuma šķūmēm (sašķūmēt – saputot) un garnē ar svaigām zemenēm.
2. Maizītes
Bez jau vispārīgi pazīstamām sviestmaizēm ar desām un šķiņķiem, vēl jāmin dažādas farses (smalki samalta un sagrūsta gaļa, jaukta ar šampinjoniem un smalkām vircēm (smaržīgiem pipariem) priekš maizītēm un pildījumiem).
Maizītes ar šampinjonu farsi
Karoti sviesta, 2 karotes skāba krējuma un 3 karotes smalki sakapātu šampinjonu liek reizē uz pannas, savirina ar sāli, pipariem un sarīvētiem sīpoliem, beigās piespiež drusciņ citronu sulu. Liek masai atdzist, tad smērē uz maizītēm un garnē ar piparu gurķīšiem.
Siera maizītes
½ mārciņas (200 g) galda sviesta, 1 ēdamkarote franču sinepju. Maizītes vispirms apgrauzdē uz sausas pannas. ¼ mārciņas (100 g) jebkāda siera sajauc ar sviestu un franču sinepēm un apsmērē ar šo masu grauzdētās maizītes.
Maizītes ar vistu aknu farsi
Vistu aknas cepina sviestā lēnītiņām un saberž smalki, piejauc tām klāt skābu krējumu un vēl pacepina, tad piespiež drusku citrona sulu un, kad atdzisuse, tad piejauc klāt vēl drusciņ konjaka, pēc tam smērē uz maizītēm un virsu garnē ar plēvītēs sagrieztām skābām barviciņām.
Receptes no grāmatām:
“Praktiska pavāru grāmata” (1910)
“Minjonas pavārniecības māksla” (1925)